HedvabnaStezka.cz SvetBehu.cz Pohora.cz SvetOutdooru.cz TuleniPasy.cz Pádler.cz Festival OBZORY Expediční kamera SNOW Film fest Klub cestovatelů Praha/Brno

↓NEJNOVĚJŠÍ DISKUSNÍ PŘÍSPĚVKY↓

Výstup na osamělý štít Monte Viso

Výstup na osamělý štít Monte Viso

Daleko na jihu se tyčí k italskému nebi osamělý impozantní štít Monte Viso. Jeho pravidelná pyramida je nepřehlédnutelná z mnoha i velmi vzdálených čtyřtisícovek.



Kottické Alpy, Itálie

Název anglicky: Ascent of Monte Viso

Základní trasa: Castello - Bivacco Boarelli - Bivacco Andreotti - Monte Viso

Druh treku/túry: Výstup na vrchol, 2-denní

Obvyklý počet dní: 2

Délka: 20 km

Vhodné měsíce: VIII, VII, VI

Povolení, poplatky, omezení, zákazy: ne

Nejvyšší bod: 3841 m

Celkové převýšení: 2300 m

Obtížnost: Náročný

Pohyb po ledovci nebo sněhových polích: ne

Obsahuje horolezecké úseky obtížnosti: II

Potřebné vybavení:

Jedná se o náročné VHT, takže budete potřebovat téměř vše, co horská výbavá nabízí. Tedy lano, jistící prostředky či helmu. Dále se pak můžou hodit trekové hůlky. Nutností je v létě a na jaře opalovací krém a sluneční brýle.

FotkyFotky

(Autor fotografií: Shutterstock)

Popis:

Náročnost

Výstup na Monte Viso je víceméně horolezeckou túrou s obtížností II. stupně UIAA /PD/. Nejtěžším místem výstupu je překonání velmi strmého firnového pole. Nutné mačky, cepín a lano pro zajištění. Objektivně největším nebezpečím je však počasí vládnoucí na vrcholu. Díky své výšce a izolované poloze přitahuje hora mraky jak pivo šváby a s denní pravidelností je většinou již po desáté hodině vrchol zahalen v mracích. Sestup je nutné tedy zahájit do této doby. Není nijak výjimečným jevem, že zatímco je všude v okolí Monte Viso krásně slunečno, na vrcholu prší nebo zuří bouře.

Osamělý kolos Monte Viso

V některých materiálech se setkáme s pojmem Monte Viso, jinde zase Monviso. Vrchol sehrál důležitou roli v historii horolezectví. První výstup provedli v r.1861 horští vůdci ze Chamonix – bratři Crozové a Angličané J.W.Jacobs a W.Mathews. Perfektně sehraná dvojka amerických horolezců a sběračů prvovýstupů A.B.Coolidge a Christian Almer /s otcem/ vystoupili 28.7.1881 těžkou severní stěnou přes ledový kuloár /dnes pojmenovaný jako Ghiaccia Coolidge/ o výšce 1300m a sklonu až 50º. Když vezmeme v úvahu, jakým vybavením tehdy horolezci disponovali, jednalo se o prvotřídní výkon. Tato klasická cesta je dnes mnohem nebezpečnější z důvodů zhoršeného stavu ledovce. Normální cesta vede 800m vysokou jižní stěnou.

Možností, jak se k závěrečné cca 2,5 kilometrové pasáži dostat je několik. My jsme vybrali tu od jezera di Castello u stejnojmené vesničky - Castello. Až po informační tabuli "Sentiero Ezio Nicoli" stoupátekolem potoku Torrente Vallanta. Zde ostře bočíte doprava do sedla mezi vrcholy Guglia delle Forciolline. Odtud cca 1,5 kilometru k první možnosti přespání bivaku Boarelli (2820 m). Od bivaku dále kolem jezera zprava k další možnosti přespání - bivaku Andreotti, který je vzdálen 2km a je ve výšce 3225 metrů, což znamená, že se nachází těsně před závěrečnou technicky nejnáročnější pasáží po hřebeni.

 

Italské Alpy - západ, Nakladatelství MIRAGO Ostrava

Lze na celé trase přespávat na chatách, v hotelech či penzionech? ano

Ubytování a jídlo:

Bivacco Boarelli

Bivacco Andreotti

Přístup na začátek: Přístup do vesnice Castello je možný ze dvou směrů. Buďto z JV od Cunea, anebo ze SV od Francie.

Orientační rozpis po dnech:

1. den - Castello - Bivacco Boarelli nebo Bivacco Andreotti

2. den - Bivacco Boarelli nebo Bivacco Andreotti - Monte Viso + sestup

Odkaz na trasový soubor z GPS: ke stažení

Další možnosti túr v okolí:

Vrchol Pane del Zucchero najdeme v blízkosti Monte Viso na francouzské hranici, kde je součástí úžasného krajinného celku přírodního parku Queyras. Pro snadný výstup a parádní výhled často navštěvován. Malý „matterhornek“ vrcholu Pic de Caramantran je v případě této túry již jen jaksi do počtu, při absolvování krásné hřebenovky z vrcholu Pane del Zucchero.

Autor popisu: Ivo Petr


20.11.2016, Ivo Petr


Sem vložte diskusní příspěvek.


 
 

NAJDI SI ČLÁNKY V OKOLÍ

RECENZE VYBAVENÍ

... z webu SvetOutdoru.cz